Cele mai bune perne cervicale pentru gat (TOP 5)


Comparați cele mai bune perne cervicale din 2023 și citiți ghidul nostru de cumpărare:

Perna cervicala

Somnul ar trebui să fie unul dintre lucrurile care vine cel mai natural, dar pentru mulți, pentru a se trezi cu adevărat revigorați nu este atât de ușor pe cât ar trebui teoretic să fie. Sensibilitatea de astăzi este mult mai atentă la bunăstare decât în ​​trecut, iar acest lucru se reflectă și în obiceiurile de somn: tot mai mulți oameni aleg să se odihnească pe saltele ortopedice, cândva rezervate doar celor care aveau nevoie de ele din motive medicale, și la în același timp, tot mai mulți consumatori aleg să folosească o perna ortopedica cervicala, chiar și atunci când nu este nevoie reală de a calma durerile de gât. Daca te numeri printre cei care s-au hotarat sau au nevoie sa cumpere cervicala, pe aceasta pagina vei gasi o explicatie a caracteristicilor fundamentale de luat in considerare pentru o achizitie corecta: formamarimea si capacitatea portanta trebuie de fapt sa raspunda atat caracteristicilor tale fizice, cat si pozitiei in care dormi de obicei.

Ce este durerea cervicala?

ce este zona cervicala

Durerea cervicală, numită în termeni medicali cervicalgie, este o durere localizată în primele 7 vertebre ale coloanei vertebrale (coloana cervicală, de fapt) care poate afecta oasele, nervii, mușchii și alte țesuturi localizate în această zonă. De obicei, acest disconfort durează câteva zile, dar în unele cazuri poate dura luni sau chiar ani. Durerea poate fi și cronică, mai ales dacă apare ca urmare a unor accidente sau a altor evenimente traumatice. În realitate, există multe tipuri de dureri de gât, așa că pentru a înțelege exact de ce patologie suferiți și pentru a găsi cea mai potrivită terapie, este întotdeauna mai bine să apelați la un examen medical de specialitate, care poate include și o serie de analize aprofundate, cum ar fi TAC, de exemplu.
În ceea ce privește cunoscuta cervicalgie, de care suferă tot mai mulți romani, simptomele care apar cel mai frecvent sunt următoarele:

 • Durere de cap;
 • Durere în zona gâtului și a umerilor;
 • Gat intepenit;
 • Greață și amețeli;
 • Tulburări de vedere;
 • Tulburări de auz;
 • Dificultate la inghitire.
durerea in zona cervicala

Durerea de gât este o tulburare extrem de frecventă, mai ales pentru că în zilele noastre lucrăm la calculator multe ore pe săptămână și, în general, ducem o viață sedentară. De fapt, a sta prea mult timp așezat duce adesea la asumarea unor posturi incorecte, determinând pe termen lung o alterare a alinierii corecte a vertebrelor. În plus, lipsa activității fizice regulate reduce tonusul muscular al gâtului, care nu mai poate oferi sprijinul potrivit. Cauzele  însă, pot fi foarte numeroase. Pe lângă un stil de viață prea sedentar, experții indică și stresul, despre care știm acum că este cauza a numeroase probleme de sănătate și o proastă calitate a odihnei. De acestea din urmă ne vom ocupa pe această pagină, deoarece pentru a calma durerile de gât și pentru a promova recuperarea din această tulburare este întotdeauna recomandat, în primul rând, să alegeți saltele și perne cervicale special concepute pentru acest tip de problemă.

De ce să folosiți perna cervicala?

de ce sa folosesti o perna cervicala

După cum s-a explicat deja, munca sedentară și asumarea prelungită a pozițiilor incorecte duce la o compresie nenaturală a vertebrelor, care, la rândul său, provoacă durere și, uneori, o senzație neplăcută de dificultate în mișcare.
Daca ai incercat deja gimnastica posturala si calmante cu rezultate slabe, iti sugeram un alt remediu foarte eficient si orientat: perna cervicala.
O pernă adecvată are capacitatea de a relaxa mușchii gâtului și astfel atenuează tot disconfortul asociat cu durerile de gât, cum ar fi durerile de cap și greața. Caracteristica principală care distinge o pernă specifică pentru gât de cele tradiționale este adesea forma de undă, cu ilaturile lungi ridicate iar partea în care se sprijină capul mai concavă.
Datorită acestei forme care urmează liniile naturale ale capului și gâtului, va fi posibilă menținerea vertebrelor cervicale aliniate în timpul orelor de somn. De asemenea, este esențial, pentru o postură corectă, ca umerii să se sprijine pe saltea, astfel încât coloana vertebrală să nu se arcuiască (cum puteți vedea în ilustrația de mai jos). În cazul pernelor prea înalte sau prea ferme, umerii s-ar putea să nu poată ajunge la suprafața saltelei. Este important de subliniat că perna cervicala este eficientă doar dacă dormi pe spate sau pe o parte, în timp ce nu este indicată dacă sunteți obișnuit să vă odihniți în poziția culcat. Numai atunci când gâtul este ridicat și umerii sunt relaxați pe saltea, de fapt, este posibilă eliberarea completă a tensiunii acumulate în zona cervicală în timpul zilei. O noapte de odihnă în poziția corectă și sănătoasă vă va permite să vă treziți cu mai multă energie și fără tensiune și dureri de cap.
Există multe modele pe piață, care variază în funcție de formăcompoziție internădimensiuni și înveliș exterior. In paragrafele urmatoare vom analiza in detaliu toate aceste aspecte, pentru a va ajuta sa alegeti modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra.

Formele pernei cervicale

Forma ideală a noii tale perne pentru gât depinde de modul în care intenționezi să o folosești. Mai jos vom enumera cele trei forme principale disponibile în prezent pe piață.

Forma de undă (sau val)

perna cervicala val

La asta se gândește toată lumea când ne gândim la o pernă ortopedică. Se caracterizează tocmai prin forma de undă dublă, de obicei mai înaltă pe o parte decât pe cealaltă. Înclinarea și adâncimea undei pot varia de la model la model și vor trebui alese în funcție de conformația fizică și preferințele tale. Acesta este cel mai potrivit tip de pernă din punct de vedere al eficacității împotriva durerilor de gât. Este ideală pentru cei care dorm pe spate (burta în sus).

Forma de săpun

forma sapun perna cervicala

Forma săpunului nu este alta decât cea tipică pernelor tradiționale, adică de formă dreptunghiulară, umflată mai mult în centru decât în ​​lateral. Chiar dacă lipsește caracteristica de modelare a pernelor ondulate, susținerea corectă a coloanei cervicale este garantată în acest caz de proprietățile căptușelii, care este întotdeauna din spumă cu memorie. Vom vedea mai târziu, în secțiunea dedicată materialelor, proprietățile acestei spume și de ce este ideală pentru promovarea unei bune posturi de somn. Mulți consumatori preferă această formă pentru că au probleme în a se obișnui cu forma de undă sau pentru că dorm întinși pe o parte.

Forma de fluture

perna cervicala in forma de fluture

În sfârșit, să menționăm tipul de perna cervicala în formă de fluture chiar dacă nu este foarte des întâlnită pe piață. Este o perna cu o parte mai lunga unde se sprijina capul, in timp ce cele doua zone corespunzatoare umerilor sunt mai scurte, pentru a permite gatului sa ramana ridicat si umerilor sa se sprijine pe suprafata patului.

Compoziția internă: latex sau spumă cu memorie?

Materialul cu care este realizata perna cervicala este fara indoiala un element foarte important de evaluat inainte de a cumpara. Cele mai utilizate două materiale în modelele de pe piață sunt spuma cu memorie și latexul, întrucât, ambele fiind nedeformabile, garantează o susținere adecvată pe termen lung. Cu alte tipuri de compoziție internă însă, cum ar fi puful de gâscă de exemplu, există riscul ca materialele interne să se miște și ca structura să se deformeze continuu.
Mai jos vom vedea în detaliu caracteristicile spumei cu memorie și ale latexului. Un material nu este mai bun decât celălalt, așa că alegerea va depinde numai de nevoile tale personale.

Perne din spumă cu memorie

perna cu spuma cu memorie

Avantaje

 • Aceste perne se potrivesc perfect formei capului și gâtului, în timp ce distribuie uniform greutatea corpului. Făcându-l o alegere excelentă pentru ameliorarea presiunii și pentru ameliorarea durerilor de gât și de spate.
 • Spuma cu memorie produce puțin sau deloc zgomot în comparație cu alte materiale.
 • Acest model oferă o gamă largă de prețuri.
 • Spuma cu memorie este hipoalergenică și anti acarieni.
 • Majoritatea acestor perne speciale cervicale durează cel puțin 3 ani, ceea ce nu este cazul poliesterului sau celor cu pene, de exemplu.

Dezavantaje

 • Mirosul sintetic puternic de spumă la cumpărare poate deranja. Cu toate acestea, două-trei zile în aer liber sunt suficiente pentru a se risipi.
 • Acest material absoarbe căldura corpului mai mult decât media, ceea ce poate face perna inconfortabilă, mai ales pe vreme caldă. Rețineți că unele modele includ uleiuri esențiale sau un gel răcoritor care atenuează reținerea de căldură a spumei. Alte modele vin cu fibră de bambus foarte respirabilă și răcoritoare.

Acest material este considerat o inovație în lumea tapițeriei și a saltelelor. Este o spumă vâscoelastică care are marele beneficiu de a fi foarte flexibilă și de a se adapta la curbele și liniile capului, gâtului și umerilor. Această elasticitate garantează o distribuție uniformă a presiunii capului, rezultând astfel foarte confortabil și moale în timpul repausului.
Denumirea spumă cu memorie vine de la faptul că acest material ține forma capului timp de aproximativ 30 de secunde după ce te ridici și apoi revine în poziția inițială, așa că poate să nu fie ideal pentru persoanele care se mișcă mult în timpul somnului. Un avantaj al acestui material este că este foarte durabil și are prețuri destul de mici, în timp ce în comparație cu latexul este mai puțin respirabil și reține mai mult căldura. Totuși, pentru a compensa aceste ultime două aspecte, cele mai bune modele au o structură de tip fagure care păstrează perna de umiditate și asigură circulația aerului, așa cum puteți vedea în fotografia de mai sus.

Perne din latex

perna din latex

Avantaje

 • Latexul durează mai mult decât spuma cu memorie.
 • Deși este mai puțin maleabil decât spuma cu memorie, latexul rămâne o opțiune interesantă pentru ameliorarea durerilor de gât.
 • Pernele cervicale din latex sunt in mod natural anti acarieni, hipoalergenice si igienice.
 • Acest material este mai răcoritor și mai respirabil decât spuma cu memorie și se va adapta la temperatura dumneavoastră atât pe vreme caldă, cât și pe vreme rece.
 • Ca și perna din spumă cu memorie, perna din latex este ușor de întreținut.

Dezavantaje

 • Este greu de știut dacă avem de-a face cu latex natural sau sintetic.
 • Ca și în cazul spumei cu memorie, sunt necesare două până la trei zile pentru a disipa mirosul inițial de latex.
 • Unii sunt alergici la latex.
 • Latexul natural este mai puțin disponibil decât spuma cu memorie. Deși rezistente, unele persoane consideră pernele din latex prea ferme și incomode.

Latexul este un material de origine naturală care este prelucrat pentru a obține o spumă. Odată compactat și solidificat, acesta este tăiat în plăci foarte ușoare și spongioase. Avantajul acestui material este că structura internă naturală în fagure îl face extrem de respirabil, prevenind stagnarea umidității și formarea de mirosuri neplăcute. În mod normal, pe plăcile de latex se fac și caneluri suplimentare (ca în modelul din fotografia de mai sus) pentru a crește respirabilitatea și ergonomia pernei. In plus, fiind un material natural, are avantajul de a fi total antibacterian si hipoalergenic. Mentionam insa ca produsele realizate din latex 100% natural sunt extrem de scumpe, asa ca majoritatea modelelor de pe piata au un procent de latex natural amestecat cu alte materiale care dau soliditate pernei. In toate cazurile, insa, pernele din latex sunt foarte elastice si se adapteaza curburilor capului si gatului. În comparație cu pernele din spumă cu memorie, acestea revin imediat la forma lor originală și nu rețin căldura. Tot in ceea ce priveste gradul de rigiditate, latexul este putin mai dur decat spuma cu memorie.

Dimensiuni

Pe lângă materialul din care este confecționată perna, este important să știți să alegeți dimensiunile potrivite.

Inaltimea

Acesta este cu siguranță primul parametru care ar trebui evaluat. O pernă prea joasă, de fapt, obligă gâtul să-și accentueze curbura, ducând la o rigidizare a mușchilor care susțin capul. În același timp, o pernă prea înaltă obligă capul să se aplece înainte, provocând în același mod tensiune sau chiar contracții musculare.
Cea mai bună soluție este să respectați următoarea regulă: înălțimea pernei trebuie să fie incrementală în raport cu înălțimea utilizatorului. Sfatul este să încercați întotdeauna singur și să verificați dacă coloana vertebrală este dreaptă în timp ce vă culcați într-o poziție cât mai naturală. In general, pernele cervicale au o inaltime care variaza intre 10 si 17 cm iar modelele wave ofera doua inaltimi diferite pe cele doua laturi lungi. În acest din urmă caz, vom avea de obicei o înălțime mai mare pentru partea pe care se sprijină gâtul.

Lațimea

În sfârșit, în raport de dimensiuni, trebuie luată în considerare și lățimea pernei. O metodă utilă de urmat este să te asiguri că lățimea corespunde cel puțin cu cea a umerilor, pentru a evita ca capul să alunece de pe pernă în timpul somnului. Pentru a vă face o idee generală a unei dimensiuni optime, pernele pentru gât ar trebui să aibă o lățime de cel puțin 60 cm.

Rigiditatea și fermitatea

Fermitatea unei perne pentru gât este esențială, deoarece, chiar și atunci când toți ceilalți parametri pe care i-am descris sunt corecti, alegerea unei perne prea moale sau prea rigidă îți poate compromite postura. O pernă prea moale va face ca capul să se scufunde prea mult, rezultând o comprimare a curburii coloanei cervicale, în timp ce una prea dură va forța coloana vertebrală să mențină o aliniere mai dreaptă și mai nenaturală. 
Pentru majoritatea oamenilor, o pernă cu fermitate medie vor fi potrivite: totuși, îi sfătuim pe cei care dorm mai ales pe o parte să încerce sau să prefere perne cu capacitate portantă mare, care să garanteze mai bine o postură corectă în această poziție.

Cele mai frecvente întrebări despre pernele pentru gât

Cât costă o perna cervicala?

O perna cervicala costă în mod natural puțin mai mult decât una tradițională.
Prețul poate varia de la aproximativ 80 lei pana la 400 lei pentru modelele cu spumă cu memorie: materialele tapițeriei, orice tratament antibacterian și/sau antialergic și orice certificări primite fac diferența. Forma pernei, in schimb, nu afecteaza semnificativ pretul: fie ca sunt în formă de undă, sapun sau fluture, preturile diferitelor modele raman substantial pe linie.
Pentru pernele din latex, mai ales dacă sunt complet naturale, este o poveste cu totul diferită: începând de la 180 lei pentru modelele din latex sintetic sau amestec natural/sintetic să ajungă și să depășească 400 lei pentru perne în întregime din latex natural.

De unde să cumperi o perna cervicala?

Din fericire, opțiunile de cumpărare a unei perne pentru gât sunt diverse astăzi. Pentru testarea produsului înainte de cumpărare, magazinele specializate sau articolele sanitare sau specific ortopedice, sau comercianții cu amănuntul de saltele. Vă recomandăm insistent să mergeți la un magazin specializat nu doar pentru a încerca manual diferitele modele, ci și pentru a obține sfaturi de la personalul de vânzări.
Dacă nu găsești un model ideal pentru tine în magazin sau vrei totuși să încerci să găsești un preț mai mic, poți merge la magazinele online.

Cum folosești o pernă cervicală?

Această întrebare este în mare parte despre pernele cervicale, pe care mulți nu știu să le folosească. După cum am văzut, de foarte multe ori aceste perne au înălțimi diferite pe cele două laturi lungi: este contraintuitiv, dar (dacă nu se indică altfel) gâtul trebuie așezat pe partea superioară a celor două. Poziția corectă pe care ar trebui să o asumi în timpul somnului este cea afișată în fotografia de mai sus. Cu toate acestea, deoarece nu toate corpurile sunt la fel, pentru persoanele mai mici sau pentru copii ar putea fi de fapt mai potrivit să folosească partea inferioară pentru a sprijini gâtul. Deoarece poziția corectă cu acest tip de pernă se obține dormind pe spate cei obișnuiți să doarmă pe o parte ar trebui să prefere o pernă tradițională în formă de săpun.