Cum să alegi produsele de întreținere a piscinei


Nu este ușor să alegeți produsele potrivite pentru utilizare după iernire sau pentru întreținerea obișnuită a piscinei. Ce ne spun analizele apei? Ar trebui să adăugăm un regulator de pH? Clor? Un algicid? Sau poate niște brom? Vă explicăm totul!

Întreținerea piscinei: importanța analizei apei

Întreținerea apei unei piscine necesită un anumit know-how și utilizarea unor dispozitive specifice.

Pentru a utiliza produsele pentru piscină în mod înțelept și eficient, trebuie să fiți familiarizat cu kiturile de analiză a apei, astfel încât să le evaluați calitatea. Altfel poți proceda cu ochiul, dar apoi nu te plânge dacă iese ca o supă!

Parametrii pentru analiza apei piscinei

Cu analiza apei măsurăm patru parametri:

  • rata dezinfectantului;
  • pH-ul;
  • stabilizatorul;
  • alcalinitatea.

Aceste valori sunt interconectate: este suficient ca una dintre ele să fie dezechilibrată pentru a cauza probleme.

Metode actuale de analiză a apei din piscine

Testere electronice

Pentru a efectua analizele, puteți utiliza kiturile convenabile de control al apei. Ele vin sub formă de benzi colorate sau sticle mici de măsurare. Este pusă sub semnul întrebării și digitalul, cu teste electronice care permit evaluarea diferiților parametri. Deși utilizarea lor este mai simplă , au totuși un preț mai mare. Funcționează cu baterii.

Truse de reactivi

Trusele de reactivi se vand impreuna cu un cilindru care este folosit pentru a extrage apa din piscina si in care se toarna cateva picaturi de produs. De obicei, aceste kituri pot măsura doar pH-ul și dezinfectantul, iar acest lucru poate să nu fie suficient pentru a gestiona întreținerea piscinei, mai ales dacă este mare.

Benzi de testare

În schimb, alegeți benzile de testarecare vă permit să măsurați cei patru parametri văzuți mai sus. Aceste benzi sunt usor de folosit si au o tableta dedicata fiecaruia dintre parametrii de evaluat. După ce le-ați scufundat pentru scurt timp în piscină, pur și simplu examinați culoarea tabletelor pentru a determina valorile. Costul usor ridicat este compensat de o fiabilitate mai mare care va permite si reducerea tratamentelor de soc.

Tratamentul inițial de clorinare

La inceputul sezonului este esential sa se procedeze cu tratamentul de clorinare soc, care trebuie repetat la 15-20 de zile, dar in cantitati reduse.

Odată ce s-a produs clorinarea, trebuie să așteptați cel puțin un ciclu de filtrare pentru a distribui uniform produsul în toată piscina, după care puteți continua cu testul de verificare a nivelului de clor prezent în interiorul piscinei.

Același concept trebuie repetat aproximativ la fiecare 15-20 de zile, dar cu cantități mai mici, mai ales în perioadele mai calde, pentru a combate apariția și proliferarea algelor, precum și a bacteriilor și a contaminanților organici.

Cantitățile recomandate de clor care trebuie distribuite lent (pentru a permite dizolvarea ușoară a produsului) în skimmer sunt următoarele:

  • Clorurare de șoc ÎNCEPUT DE SEZON: 30g/m³
  • Clorurare PERIODICA soc: 10g/m³ la fiecare 15/20 zile

De ce este important să efectuați clorinarea inițială?

Importanța șocului inițial de clor în apa piscinei dvs. este fundamentală, deoarece servește la sterilizarea fiecărei componente a piscinei, fund, pereți, skimmer-uri, țevi, pompe și filtre, și pentru îndepărtarea tuturor impurităților care necesită curățare manuală sau automată. nu reușesc să elimine.

Tratamentul de șoc este un proces de oxidare care constă în introducerea unei cantități de dezinfectant (clor) mai mare decât cea utilizată în mod normal pentru tratarea zilnică a apei: presupune de obicei dublarea dozei.

Dezinfectarea apei din piscină: pentru apă limpede

Funcția dezinfectanților este de a menține apa sănătoasă și lipsită de microorganisme patogene, asigurând în același timp o senzație plăcută pentru baie și mai ales fără a provoca iritații sau reacții alergice. Sunt produse care trebuie folosite cu grijă și în dozele potrivite. De obicei metoda de dezinfectare este determinată în momentul instalării piscinei, dar poate fi schimbată ulterior prin luarea unor măsuri de precauție în trecerea produselor.

Există așadar diverse metode de dezinfecție: cea mai comună presupune utilizarea clorului care să fie introdus direct în piscină sau generat din sare.

Brom și PMHB

Alte produse, cum ar fi bromul sau PMHB, pot fi, de asemenea, utilizate. Cu toate acestea, nu sunt sisteme de tratare foarte răspândite deoarece pot prezenta unele dezavantaje care le limitează la utilizări specifice.

Dezinfectați apa piscinei cu clor

Clorul este de departe cel mai des folosit dezinfectant în viața de zi cu zi.

Întreținerea cu clor este cea mai răspândită deoarece nu necesită un sistem anume, spre deosebire de exemplu un electrolizor.

De asemenea, clorul este mai puțin costisitor decât bromul sau PMHB. Clorul destinat întreținerii regulate se prezintă sub formă de tablete numite clor lent.

Tablete cu clor

Tabletele sunt concepute pentru a difuza încet în piscină, în special în timpul filtrării. Acestea trebuie plasate în skimmer-uri sau în dozatoare plutitoare speciale în cazul piscinelor mici supraterane.

Tabletele de clor sunt disponibile pe piață într-o gamă largă de prețuri. Dacă le alegeți pe cele mai ieftine, va trebui să acordați atenție nivelului de stabilizator din apă, deoarece pentru a simplifica producția, aceste tablete conțin cantități considerabile. 

Ce este stabilizatorul

Stabilizatorul vă permite să optimizați durata de viață a clorului, care tinde să se dizolve datorită acțiunii razelor UV. Paradoxal, o cantitate excesivă de stabilizator diminuează efectul clorului. Dacă există o cantitate excesivă de stabilizator în apă, puteți folosi două soluții pentru a o aduce înapoi la nivelul potrivit:

  • schimba o parte din apa;
  • folosiți tablete fără stabilizator, care sunt mult mai scumpe.

Pe piață există tablete de clor lentă „multifuncționale” care au acțiune floculantalimpezitoare și algicidă. Ele pot fi utilizate periodic în locul tabletelor standard de clor lent.

În sfârșit, există și tablete foarte concentrate care durează mai mult, utile de exemplu în cazul unei absențe prelungite.

Principiul dezinfectării cu sare

O alta metoda de dezinfectare se bazeaza pe adaugarea de sare datorita unui electrolizor plasat in circuitul de filtrare care genereaza clor din sare

Acest sistem necesită o investiție inițială, dar vă permite să obțineți apă sănătoasă fără problemele cauzate de clor, mai ales în caz de sensibilitate la acest element.

În plus, calitatea apei este mai stabilă, rezultând mai puține accidente pe tot parcursul sezonului. În mod clar nu trebuie să vă așteptați să găsiți senzațiile oceanului, cantitatea de sare prezentă este hotărât mai mică!

Dezinfecția cu brom și PHMB

Bromul este folosit și ca dezinfectant și are un cost mai mare decât clorul. Acest produs este, de asemenea, mai periculos și necesită o anumită atenție atât la manipulare, cât și în timpul depozitării. Eficacitatea sa depinde în mare măsură de nivelul pH-ului, care trebuie să fie stabil. Este folosit în principal în piscinele interioare datorită absenței mirosului.

PHMB

Și mai puțin răspândit este tratamentul cu PHMB care, în ciuda stabilității și rezistenței sale, are dezavantajul de a fi integrat cu un algicid.

Cum să obțineți apă limpede in piscina

Pentru a vă curăța piscina și căptușeala puteți alege dintr-o gamă largă de produse.

Anti-alge sau algicide

Antialgele sau algicidele trebuie folosite atunci când apa pare tulbure, cu prezența unor urme verzi sau roșiatice pe căptușeală. De obicei, căptușeala devine alunecoasă, iar apa se simte neplăcută. Aceste probleme apar din cauza lipsei de dezinfectanți și se datorează adesea unui pH dezechilibrat. Algicidele sunt disponibile sub formă lichidă pentru a fi turnate în piscină în timpul filtrării. Sunt produse de manipulat cu grija si nu se poate face baie pe toata durata filtrarii, recomandata de furnizori. Înainte de a ierna va trebui să turnați produsul algicid în piscină.

Peroxid de hidrogen sau oxigen activ

Peroxidul de hidrogen sau oxigenul activ este foarte eficient mai ales dupa iernare sau la umplerea piscinei. Oxigenul activ este un algicid puternic care vă permite să obțineți rapid apă limpede și în același timp elimină petele de pe căptușeală fără a o distruge. Ar trebui turnat direct în piscină în timpul filtrării. 

Socul cu clor 

Socul cu clor trebuie utilizat atunci când analiza apei arată un conținut prea scăzut de clor. Chlorine Shock este disponibil sub formă de tablete, pulbere sau lichidă. Pentru un efect rapid sau pentru a trata apa care a fost grav deteriorata de iernare, alege varianta lichida a produsului pentru a turna direct in piscina. În schimb, va trebui să folosiți tablete pentru a le introduce în skimmer-uri atunci când apa începe să se degradeze sau când observați prezența unor pete pe cadă. Astfel vei crește semnificativ conținutul de clor înainte de a relua tratamentul normal. Combinat cu filtrarea pe termen lung, poate fi necesar să repetați operația până când nivelul de clor a atins un nivel acceptabil.

De asemenea, puteți efectua un tratament de șoc, având în vedere absența dumneavoastră prelungită. Deoarece nu se va efectua întreținere la piscină, aceasta limitează riscul de degradare a apei. Dar înainte de a continua această operațiune, nu uitați să verificați pH-ul și să îl corectați cu un regulator de pH!

Tratați apa tulbure din piscină

De ce apa piscinei este tulbure

Apa tulbure este cauzată de prezența particulelor în suspensie. Odata ce ati efectuat un tratament cu algicide sau clor de soc va trebui sa eliminati reziduurile de alge.

Particulele în suspensie pot proveni și din mediul înconjurător, dar în general filtrul are grijă să elimine aceste resturi mai grosiere. De aceea este important să-l curățați periodic clătindu-l bine.

Floculanti pentru un efect de lunga durata

Cu toate acestea, se poate întâmpla ca particulele mai fine să nu fie reținute de filtru. În aceste cazuri puteți folosi un floculant, care face ca particulele dispersate în apă să se aglomereze. Floculanții  numiți și clarificatori, trebuie utilizați cu filtrele cu nisip. Acestea îmbunătățesc eficiența filtrării și pot fi achiziționate sub formă de pungitablete sau lichide. Pungile și tabletele au o acțiune prelungită și trebuie introduse în skimmer-uri sau dozatoare plutitoare.

Formă lichidă pentru acțiune imediată

Forma lichidă este recomandată pentru a obține un efect imediat, de exemplu la sfârșitul iernii sau după o perioadă în care nu a fost efectuată întreținerea. Floculanții în pungi sau tablete trebuie folosiți în mod regulat dacă mediul tinde să murdărească apa (prezența copacilor, insectelor etc.).

Apa din piscină și pH-ul: cum să o reglezi

Un pH neutru

Ar trebui să fie clar până acum că pH-ul este un parametru important pentru sănătatea piscinei și, în consecință, și pentru a ta pH-ul trebuie să fie neutru, nici acid, nici bazic. Un pH dezechilibrat poate da naștere la iritații ale pielii și o deteriorare progresivă a căptușelii cu apariția unor pete mai mult sau mai puțin greu de eliminat.

PH- și pH+: corectori

pH-ul poate suferi modificări rapide cauzate, de exemplu, de un număr mai mare de persoane care folosesc piscina, de variațiile de temperatură, de adăugarea de apă în piscină etc. Pentru a combate această problemă puteți folosi două tipuri de corector:

  • corector de pH –
  • pH + corector

În mod clar, acești corectori trebuie folosiți pe baza dezechilibrului prezent în apă. Sunt disponibile sub formă lichidă sau sub formă de granule pentru a fi turnate în piscină în timpul filtrării prelungite.